70 23 90 10 (hverdager 08:30-15:30) post@maritimkompetansenorge.no

Kombinasjonen av alkohol og en båttur er ofte mer uheldig enn det folk flest er klar over. Som de fleste allerede vet så er noen av alkoholens bivirkninger blant annet dårligere syn, reaksjon, konsentrasjon og koordinasjon. Vi vil også være mindre bevist på konsekvenser og få lengre reaksjonstid.

Dersom dette var de eneste bakdelene med å drikke alkohol, så kunne vell det ha vært ille nok når man skal ferdes til sjøs?

Det færre av oss vet er at en annen innvirkning alkoholen har på kroppen er at blodårene utvider seg, dette vil føre til at det strømmer mer blod igjennom blodårene som ligger like under huden, som igjen vil føre til raskere nedkjøling av blodet. Når blodet blir nedkjølt, så vil også kroppen bli nedkjølt, og man vil dermed også bli raskere utmattet.

Med dette i bakhodet, så vil vi oppfordre alle til å vente med å innta alkohol til etter man er fast fortøyd. Og om man mot formodning er nødt til å drikke før båten er fortøyd, vil vi anbefale å drikke med måte og alltid ha redningsvesten på!

Husk også på at promillegrensen til sjøs er på 0,8!

Ønsker du mer informasjon om sjø, båt og promille? Sjekk ut alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL sine sider vedrørende dette emnet her.

Til slutt kan vi vell konkludere med at det ikke var spesielt lurt av vikingene å kombinere båttur og alkohol?